Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Μικροί δροσεροί παράδεισοι σε 14 μερακλίδικες ταβέρνες με αυλή

Καλοκαιρινή ατμόσφαιρα κάτω από τον έναστρο ουρανό στις αυλές ξεχωριστών μαγαζιών σε πόλεις και χωριά

Δημοσιεύτηκε στις 28 Ιουνίου 2024

Ακούγοντας τη λέξη αυλή, πολλά μπορούν να μας έρθουν στο μυαλό, όλα όμως έχουν έναν κοινό παρονομαστή: θυμίζουν κάτι ωραίο.

Η αυλή στο σχολείο που βγαίναμε για διάλειμμα, η αυλή της γιαγιάς με τις γλάστρες και τα σαλιγκάρια, η φράση «έλα να ψήσουμε στην αυλή» κάποιο μεσημέρι Κυριακής. Και επειδή λίγοι είναι οι τυχεροί που έχουν μια δική τους αυλή, η Κύπρος και τα μαγαζιά της έχουν φροντίσει να μας την προσφέρουν σε πολλές και διαφορετικές εκδοχές, για να δημιουργήσουμε κι άλλες στιγμές και αναμνήσεις.

Οι προτάσεις πολλές και ποικίλες, όμως, επιλέξαμε τις καλύτερες επιλογές για να ξεσκάσετε τα καλοκαιρινά σας βράδια σε όμορφα ταβερνάκια με αυλές, δροσιά, χαμόγελα, νόστιμα πιάτα για να δημιουργήσετε νέες, ξεχωριστές αναμνήσεις με αγαπημένα πρόσωπα.

image4.jpeg

ΑΣΙΛ, Λάρνακα
Από τα πιο όμορφα ταβερνάκια της Λάρνακας, αυτή η ταβέρνα-χρονομηχανή σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές... Ένας χώρος φιλόξενος, με πολύ καλή εξυπηρέτηση όπου θα περάσεις όμορφα κι αυτό το καλοκαίρι.
Έξω στην αυλή: Ακούει στο όνομα "Ασίλ" και θα σε ενθουσιάσει με την υπέροχη, καταπράσινη «ζεστή» αυλή που περιτριγυρίζεται από δέντρα και το νοσταλγικό εσωτερικό της χώρο, είναι ένα από τα πιο κεφάτα και νόστιμα μουσικά στέκια της περιοχής, εξ ου και έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς. Σημείωσε ότι η μεγάλη ποικιλία σε πιάτα που προσφέρει το ταβερνάκι Ασίλ, μαζί με την εξυπηρέτηση που θα σου προσφέρει το προσωπικό είναι εκπληκτική. Ο χώρος της ταβέρνας προσφέρεται και για όλων των ειδών πάρτι, βαφτίσεις κ.ά.

image5.jpeg


Ο μεζές:
Το μενού περιλαμβάνει ποικιλία από εύγευστους και χορταστικούς μεζέδες φτιαγμένους με αγάπη και μεράκι από αγνά, φρέσκα υλικά. Εδώ θα απολαύσεις σουβλάκι αρνί, σούβλα χοιρινή, μπεικον πανσετάκια, σεφταλιές και επιπλέον αρνίσια παιδάκια. Επιδόρπιο είναι η παραδοσιακή πίτα της σάτζης και κρέμα λιβανέζικη. Τη μουσική συνοδεία αναλαμβάνουν ωραίες κομπανίες μουσικών κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Κάνε την κράτησή σου και δώσε μια διαφορετική νότα στην έξοδό σου.
(24634466) Ραφαήλ Σάντη 12, 6052, Λάρνακα. Τρ-Κ 19.30 μέχρι αργά.
Facebook: Asil Restaurant
Instagram: asil.tavern

IMG_20230606_201253.jpg

Εστιατόριο Μακρής, Μονιάτης
Το εστιατόριο Μακρής είναι κυριολεκτικά περιτριγυρισμένο από τη μαγευτική φύση της Κύπρου μας, μόλις 10 λεπτά με το αυτοκίνητο από τις κορυφές του Τροόδους και αποτελεί την ιδανική επιλογή για να απολαύσετε το γεύμα, το δείπνο ή ακόμα και τον καφέ, μακριά από το άγχος και την πίεση της πόλης. Τα αρώματα του δάσους και η ηρεμία που προσφέρει το τοπίο, μπορεί να εξασφαλίσει μια ιδανική διέξοδο ξεκούρασης στους επισκέπτες του, σε ένα μέρος όπου η ποιότητα έχει σημασία και ό,τι τρως είναι τοπικό, φρέσκο και μαγειρεμένο με πολύ μεράκι.
Έξω στην αυλή: Μόλις βρεθείς στην καρδιά του Τροόδους, να αναζητήσεις την αυλή του Εστιατορίου Μακρής. Ένας αγαπημένος all-day προορισμός κρυμμένος αναμεσά σε καταπράσινα πεύκα και πλατάνους. Το βουνίσιο αεράκι θα σε συνεπάρει και θα νιώσεις την μέθη που σου αφήνει το καθαρό οξυγόνο. Το Εστιατόριο Μακρής, αποτελεί σημείο αναφοράς εδώ και χρόνια. Η ζεστή φιλοξενία αγκαλιάζει το γαστρονομικό ταξίδι του επισκέπτη.

IMG_20230719_150632.jpg

Το φαγητό: Αυθεντική κυπριακή κουζίνα και γεύσεις από την παράδοση του τόπου μας, μαγειρεμένες με σύγχρονες τεχνικές. Η ολόφρεσκη σαλάτα του Μακρή, οι γεμιστοί ανθοί και τα αρνίσια παϊδάκια που λιώνουν στο στόμα, ενθουσιάζουν και τους πιο ψαγμένους της κυπριακής κουζίνας. Η φρεσκάδα του τόπου μας απλώνεται στο δικό σου τραπέζι. Συμβουλή του εστιατορίου: Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τα παραδοσιακά γλυκά! Η ενέργεια θα σε αφυπνίσει και κάπως έτσι θα συνεχίσεις την περιδιάβαση σου στα περήφανα βουνά του Τροόδους. Θα τα πούμε εκεί λοιπόν φέτος το καλοκαίρι στο Εστιατόριο Μακρής.
(25421275) Μονιάτης, επ. Λεμεσού. Τρίτη-Σάββατο 11:00-16:00, 18:30-22:00 & Κυριακή 11:00-17:00.
Instagram: makris.restaurant
Facebook: Makris Restaurant

FotoJet (7).jpg


Παλιομούχταρος, Άγιος Θεόδωρος
H Παραδοσιακή Ταβέρνα Παλιομούχταρος είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που βρίσκεται στο όμορφο, γραφικό χωριό Αγιος Θεόδωρος Λάρνακας. Άνοιξε τις πόρτες της το 2009 και μέχρι σήμερα προσφέρει ποσότητα και ποιότητα φαγητού. Πρόκειται για ένα οικείο και προσεγμένο χώρο με όμορφη και φιλική ατμόσφαιρα. Μία από τις πλέον αγαπημένες ταβερνούλες, εκτός πόλης, η οποία απέκτησε πολύ σύντομα την φήμη της ποιοτικής και καλής ταβέρνας γι' αυτό και παραμένει μέχρι σήμερα ψηλά στις προτιμήσεις των Κυπρίων.

FotoJet (8).jpg


Έξω στην αυλή:
Ο Παλιομούχταρος διαθέτει μια τεράστια σε έκταση αυλή όπου τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται συνεχώς διάφορες εκδηλώσεις, βαπτίσεις, μουσικές βραδιές, ιδιωτικά πάρτι και πολλά άλλα. Φέτος που η ταβέρνα συμπληρώνει 15 χρόνια επιτυχημένης πορείας στην εστίαση θα το γιορτάσει με διάφορες εκδηλώσεις στην όμορφη αυλή της. Ο κόσμος επισκέπτεται την ταβέρνα εδώ και πολλά χρόνια τόσο για τον όμορφο της χώρο και την άψογη εξυπηρέτηση, όσο και για το ποιοτικό και μπόλικο φαγητό του. Όλα τα πιάτα της ταβέρνας είναι ολόφρεσκα και φτιαγμένα της ώρας που ετοιμάζονται φυσικά από τα χέρια του μάγειρα και ιδιοκτήτη της ταβέρνας, κυρίου Μενέλαου Μενελάου.
Ο μεζές: Εδώ θα βρεις μία μεγάλη ποικιλία κυπριακών μεζέδων από μαγειρευτά και κρεατικά που είναι όλα πεντανόστιμα και αξίζει να τα δοκιμάσετε. Η αρχή στο τραπέζι γίνεται με τη σαλάτα χωριάτικη και τα ορεκτικά που τα φτιάχνει όλα ο μάγειρας όπως είναι η τυροκαυτερή, η μελιντζανοσαλάτα, το τζατζίκι, η ταχίνι, οι ελιές και το παντζάρι. Το δείπνο συνεχίζεται με το χωριάτικο χαλλούμι, το μυρωδάτο λουκάνικο και το κρασάτο, τους γευστικότατους κεφτέδες και τις ολόφρεσκες τηγανητές πατάτες που ποτέ δεν είναι αρκετές. Ακολουθούν τα εύγεστα μαγειρευτά της ταβέρνας που μυρίζουν από χιλιόμετρα όπως είναι ο γνωστός, πλέον, τταβάς του Παλιομούχταρου, τα χωριάτικα μακαρόνια της σμίλας, πιστοποιημένο προϊόν της ορεινής Λάρνακας, το βοδινό στιφάδο και τα κολοκύθια με τα αυγά. Τέλος, δεν μπορούν να λείπουν τα κρεατικά που δεν είναι άλλα από τις σεφταλιές, το σουβλάκι χοιρινό, κοτόπουλο και το αρνίσιο παϊδάκι. Τις Κυριακές και τις αργίες η ταβέρνα σερβίρει σούβλα κοτόπουλο και αρνί, καθώς και διάφορα πιάτα όπως μπριζόλα, κλέφτικο, καλαμάρι τηγανητό και πολλά άλλα πιάτα, ιδίως για τους καλοκαιρινούς μήνες που ο κόσμος θέλει να φάει και κάτι πιο χαλαρό στην όμορφη, καταπράσινη αυλή αυλή μας. Το φαγητό δεν τελειώνει εδώ αφού ακολουθεί το επιδόρπιο του μαγαζιού που δεν είναι άλλο από το σιάμαλι ή αλλιώς "καλό πράμαν" συνοδευόμενο από παγωτό μαστίχα. Το γλυκό είναι φτιαγμένο από τα χέρια του μάγειρα κύριου Μενέλαου με συνταγή την αγάπη. Για τους μήνες του καλοκαιριού η ταβέρνα διαθέτει ζωντανή μουσική συνήθως Παρασκευή και Σάββατο βράδυ, αλλά και ό,τι προκύψει αναρτάται στις σελίδες της στα social media. κάτω στην αυλή μας με όμορφα, ποιοτικά τραγούδια, με μπουζούκι, κιθάρα καθώς και σαξόφωνο.
(24323323) Φίλιου Τσιγαρίδη 12, 7730, Άγιος Θεόδωρος Λάρνακας.
Instagram: paliomouxtaros
Facebook: Παραδοσιακη Ταβερνα Παλιομουχταρος / Paliomouxtaros
Tik Tok: Paliomouxtaros Tavern paliomouxtaros

viber_image_2024-06-22_11-42-26-427.jpg

Σωματείο ΠΑΟΚ Κυθρέας, Λευκωσία
Έπειτα από χρόνια δουλειάς στη κουζίνα των εστιατορίων του Ανδρέα Μαυρομάτη στη Γαλλία, ο Ορέστης αφού ήρθε πίσω στη γενέτειρά του την Κύπρο αποφάσισε να αναλάβει το Σωματείο του ΠΑΟΚ Κυθρέας. Κι έτσι ξεκίνησε μία νέα εποχή για το γνωστό σωματείο. Σήμερα, μερικά χρόνια μετά, το εστιατόριο έγινε στέκι πολλών φανατικών των εκλεκτών πιάτων του που συνδυάζει τις γαλλικές του επιρροές με την κυπριακή κουζίνα.
Έξω στην αυλή: Ο χώρος διαθέτει μία όμορφα φτιαγμένη και περιποιημένη αυλή, φιλόξενη και δροσερή έτοιμη να μας εξυπηρετήσει κάθε βράδυ κι αυτό το καλοκαίρι στη Λευκωσία. Εδώ στην αυλή του Ορέστη θα βρεθείς με την παρέα για παγωμένη μπίρα και νόστιμα πιάτα της κυπριακής κουζίνας με ένα δημιουργικό twist.

viber_image_2024-06-22_11-42-04-447.jpg

Το φαγητό: Εδώ οι παρέες χαλαρώνουν απολαμβάνοντας κρεατικά στη σχάρα και τίμιους χειροποίητους μεζέδες συνοδεία κρασιού ή παγωμένης μπίρας!  Στου Ορέστη λοιπόν θα φας ορεκτικά δικής τους παρασκευής, με φρεσκοζυμωμένο ψωμάκι, παραδοσιακά μαγειρευτά φαγητά, πλούσια γκάμα κρεατομεζέδων, μαγειρεμένα με αγάπη και μεράκι. Όλα φτιαγμένα με φρέσκα, ντόπια προϊόντα, από τον Chef Ορέστη. Κολοκυθοκεφτέδες, γραβιέρα σαγανάκι, σουβλάκι χοιρινο και κοτόπουλο, σαλιγκάρια, βοδινό συκώτι στη σχάρα, μπριζόλα, παϊδάκια και πολλά ακόμα. Δοκίμασε ωστόσο οπωσδήποτε τα πιο τραγανά τηγανητά κολοκυθάκια (σε χυλό) και μη φύγεις αν δεν φτάσει στο τραπέζι σου το σπιτικό γαλακτομπούρεκο!  Στα συν και οι προτάσεις για χορτοφάγους.
(22420500) Σταυρού 111, Στρόβολος, Λευκωσία. Δ-Κ 18.00-24.00. 
Facebook: Στου Ορέστη ΠΑΟΚ Κυθρέας

apantisiphoto2.jpg


Ταβέρνα Απάντηση, Λακατάμια
Ταβέρνα απάντηση, ένα σουβλάκι με ιστορία. Πλούσιος μεζές, κλέφτικο και ξεχωριστά πιάτα εποχής. Αν θέλεις να απολαύσεις ένα ωραίο βράδυ σε βεράντα με ποιοτικό φαγητό τότε η «απάντηση» βρίσκεται στην Μακαρίου Γ. 98 στη Λακατάμια. Από το 1996 που άνοιξε η ταβέρνα Απάντηση, καθιερώθηκε στο κοινό για το ποιοτικό ζουμερό της σουβλάκι.
Έξω στην αυλή: Η δημοφιλής ταβέρνα της Λακατάμιας όπως κάθε καλοκαίρι έτσι και φέτος άνοιξε την αυλή της, έβγαλε τραπεζάκια έξω και μας περιμένει για να μας εξυπηρετήσει. Εκεί, στην περιποιημένη αυλή θα γευτούμε τις νοστιμιές της και φυσικά το κλέφτικο μαζί με μπίρα τσακρίν.

apantisiphoto1.jpg


Το φαγητό: Όμως το μενού δεν περιλαμβάνει μόνο σουβλάκια. Η Απάντηση προσφέρει ένα πλήρες μενού από κλασικά αρνίσια και χοιρινά παϊδάκια, κοτόπουλο σχάρας, μπριζόλα, κρασάτα μέχρι και εναλλακτικά πιάτα όπως ορτύκια και χαλούμι στον νορό και μαγειρευτά όπως κουπέπια. Η απάντηση το καλοκαίρι πυρώνει το φουρνί Τετάρτη και Πέμπτη. Αν γουστάρετε κλέφτικο τότε οργανωθείτε και κάντε κράτηση έγκαιρα. Απολαύστε τη μερίδα σας με συνοδεία από πατάτες φούρνου, πουργούρι, σαλάτα, και κάπαρη. Αλλά για τους ψαγμένους μερακλήδες υπάρχει και κάτι άλλο. Νούρος! Μοναδικός μεζές που βγάζει το φουρνί της Απάντησης μόνο με προ παραγγελία. Όταν μια ταβέρνα καταγράφει πάνω από 28 χρόνια ζωής, κάτι καλό κάνει και ένα είναι το σίγουρο: η Απάντηση θα συνεχίσει να μας δίνει απαντήσεις μέσα από τη συνεχή ανανέωση του μενού της, έχοντας ως σημαιοφόρο το μοναδικό της σουβλάκι. Για τους σπιτόγατους υπάρχει και το online shop για παραγγελίες. (apantisi.com) Παραδίδει σε όλη την Λευκωσία!
Αρχ. Μακαρίου Γ' 98, Λακατάμια, Λευκωσία. Δ-Σ 12.00-15.00 & 18.00-23.00. Για κρατήσεις ή παραγγελίες τηλεφωνήστε στα 22382933, 22382770. Δείτε το μενού και βάλτε τις παραγγελίες σας και online εδώ: https://www.apantisi.com/order-online/

2024-06-05.jpg

Ταβέρνα Ειρήνη, Αγλαντζιά
Αν πιστεύεις πως στη Λευκωσία, λόγω υψόμετρου, δεν μπορείς να βρεις εστιατόρια που να συνδυάζουν καλό φαγητό και ωραία θέα, αυτός ο χώρος ήρθε να σε διαψεύσει. Το Σωματείο Ειρήνη βρίσκεται στο Πλατύ Αγλαντζιάς. Ένας προσεγμένος χώρος με παραδοσιακά στοιχεία στη διακόσμηση, που σου αποπνέει μια ζεστασία και σε καθησυχάζει πως θα περάσεις καλά με το πρώτο σου βήμα μέσα.
Έξω στην αυλή: Διαθέτει όμως και μια όμορφη αυλή με δέντρα και με υπέροχη θέα, για μοναδικές βραδιές με την παρέα χωρίς καν να απομακρυνθείς από την πόλη. Μάλιστα, σ' αυτόν τον όμορφο χώρο, μπορεί να λάβει χώρα σου event αφού τις Κυριακές προσφέρεται για πάρτι, βαπτίσεις κ.ά.

438079287_420010547441738_8996581936954678840_n.jpg

Το φαγητό: Εδώ, η θέα συνδυάζεται με καλό φαγητό. Κυπριακή κουζίνα με μεζέδες, κοτόπουλο και χοιρινό σουβλάκι, σιεφταλιά, λουκάνικα και παστουρμά για τους μερακλίδες, αρνίσια παϊδάκια, μπέικον κρασάτο, χαλούμι και μανιτάρια, ανάμεσα στα φαγητά που απολαμβάνεις, με φρέσκιες τηγανιτές πατάτες. Στα ορεκικτά, έχουμε τις απαραίτητες αλοιφές για να απολαύσεις με ζεστή κυπριακή πίτα και ελιές. Μπορείς να το επισκεφτείς ολόχρονα, αλλά όπως και να το κάνουμε, τα καλοκαίρια με θέα έχουν άλλη χάρη. Αυτή την περίοδο δεν θα μπορούσε να λείπει το εκλεκτό οφτό κλέφτικο, το οποίο σερβίρεται κάθε Τρίτη και Πέμπτη, και που θα το απολαύσεις με παγωμένη μπίρα στη δροσερή με θέα αυλή της Ειρήνης. Σημείωσε, τέλος, ότι στο μαγαζί παίζει ζωντανή μουσική κάθε Παρασκευή και Σάββατο.
(96646457) Άσσιας 19, Αγλαντζιά, Λευκωσία. Δ-Σ 17:00-00:00.
Facebook: Ταβέρνα Ειρήνη

μουσικοσ 3.jpg

Ταβέρνα Μουσικός, Σωτήρα Αμμοχώστου
Μία από τις πλέον φημισμένες κυπριακές ταβέρνες της ελ. επ. Αμμοχώστου κι όχι μόνο που τυγχάνει του σεβασμού ντόπιων αλλά και ξένων επισκεπτών του νησιού μας. Ο Μουσικός στη Σωτήρα Αμμοχώστου είναι συνώνυμος με την ποιοτική, παραδοσιακή κουζίνα αφού κάθε του πιάτο μας ταξιδεύει στο παρελθόν. Ένας πολύ ιδιαίτερος χώρος που δύσκολα θα τον ξεχάσεις και θα σε εντυπωσιάσει το εκπληκτικό παλιό αγροτικό αρχοντικό, με την μεγάλη εσωτερική αυλή και τις χαρακτηριστικές καμάρες της λαϊκής μας αρχιτεκτονικής στην βεράντα του.
Έξω στην αυλή: Τα καλοκαίρια στον Μουσικό είναι διαφορετικά αφού μας βρίσκουν στην πανέμορφη εσωτερική αυλή του με θέα το σπουδαίο, πετρόκτιστο αρχοντικό που μας φιλοξενεί τους χειμώνες στον ζεστό χώρο του. Εξωτερικά καθόμαστε άνετα στη γραφική αυλή του και δίπλα οι φούρνοι μοσχοβολάνε το ζουμερό κλέφτικο που σιγοψήνεται από το πρωί.

img_1864.jpg

Ο μεζές: Εδώ όλα τα πιάτα θα έρθουν ολόφρεσκα και καλοκαμωμένα, για να ικανοποιήσουν εσένα και την παρέα σου με τον πιο γευστικό τρόπο, ενώ οι μυρωδιές που βγαίνουν από την κουζίνα αλλά και τον ξυλόφουρνο δεν θα σου αφήσουν πολλά περιθώρια για προβληματισμό για το τι να παραγγείλεις. Γι' αυτό δώσε το σύνθημα για τον μεζέ... Για αρχή θα φτάσει στο τραπέζι σου το ζεστό ψωμάκι, που θα συνοδεύσει τη φρεσκοκομμένη σαλάτα με φέτα, το ταχίνι, το πεντανόστιμο τζατζίκι, τα ξιδάτα και οι τσακιστές ελιές. Ακολούθως, ετοιμάσου να υποδεχθείς τους νόστιμους κεφτέδες, που θα φτάσουν ζεστοί και κριτσανιστοί, όπως και τα στικς από κολοκάσι Σωτήρας. Κολοκυθάκια με αβγά, χωριάτικα μακαρονάκια με τριμμένο χαλλούμι, μανιτάρι σχάρας και σαλιγκάρια με λάδι και ξίδι, θα σε αφήσουν πλήρως ικανοποιημένο. Η διαχρονική σπεσιαλιτέ του Μουσικού θα φτάσει στη συνέχεια για να σε εντυπωσιάσει... το εξαιρετικό βραστό κιτρινωπό χαλλούμι, φτιαγμένο από τα χέρια των ιδιοκτητών. Η συνέχεια, θα γίνει με κουπέπια, μοσχομυριστές σεφταλιές αλλά και μίνι λουκάνικα, συνοδευμένα στην πιατέλα, με νοστιμότατη χοιρινή και από κοτόπουλο σούβλα, ενώ θα καταφτάσει και το κλέφτικο αρνάκι κλεισμένο σε πήλινο σκεύος μαζί με μελωμένες κοκκινοχωριάτικες πατάτες, που λιώνουν στο στόμα.  Απαραίτητα, βέβαια, συνοδευτικά παγωμένη μπίρα ή καλό ντόπιο κρασί.  Άφησε για το τέλος λίγο χώρο για να απολαύσεις τα (μεγάλα) φρεσκοτηγανισμένα μπουρέκια αναρής και τα φρούτα εποχής. 
(23828833) Κυριάκου Μάτση 6, Σωτήρα, επαρχία ελ. Αμμοχώστου. Δ-Σ 18.00-23.00 (Ιουν-Σεπ, Δ-Κ 18.00-23.00).

371923273_769373134993861_4621930.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg


Ταβέρνα "Ο κήπος της Χρυσαλινιώτισσας", Λευκωσία

Ένας χώρος που έχει ταυτιστεί όλα αυτά τα χρόνια με τα καλοκαιρινά μας βράδια στην καρδιά της πρωτεύουσας. Ο κήπος της Χρυσαλινιώτισσας αποτελεί πλέον ένα από πιο αγαπημένα καλοκαιρινά στέκια της πρωτεύουσας με τους Λευκωσιάτες να τον επισκέπτονται ως ένδειξη της απαρχής του καλοκαιριού αλλά και της συνέχειάς του στην πόλη. Ένας στέκι που αποτελείται ουσιαστικά από ένα χώρο πρασίνου, ένα μικρό πάρκο, μερικά μόλις μέτρα από την Πράσινη Γραμμή και απλώνει τα τραπεζάκια του εξωτερικά για να μας υποδεχθεί.
Έξω στην αυλή: Μόλις σκοτεινιάσει τα φώτα του εστιατορίου δημιουργούν μία πολύ urban ατμόσφαιρα σε αυτό το ιστορικό σημείο της πόλης. Μία μεγάλη αυλή μέσα στον κήπο της Χρυσαλινιώτισσας με τα τραπέζια να στρώνονται από νωρίς στην περιτριγυρισμένη από δέντρα και θάμνους αυλή της. Εκεί, στην αυλή της συναντιώνται κάθε καλοκαίρι φίλοι, μικρές και μεγάλες παρέες για νόστιμο, ζουμερό σουβλάκι και παγωμένη μπίρα.

395968840_800312245233283_5375629196796518259_n.jpg


Ο μεζές: Ο κήπος της Χρυσαλινιώτισσας φημίζεται για το νόστιμο χοιρινό του σουβλάκι. Συνήθως θα το απολαύσεις με σαλάτα στην πίτα, ταχίνι, γιαούρτι και εξαιρετικές φρέσκιες τηγανητές πατάτες. Εκεί η πίτα σουβλάκι χοιρινό ή κοτόπουλο, με νόστιμες σεφταλιές ή χωρίς έχει γεύση νοσταλγίας αφού όταν έρθεις εδώ ταξιδεύεις σε περασμένα χρόνια και εποχές. Στον κήπο της Χρυσαλινιώτισσας απολαύστε κάθε μπουκιά: Από ζουμερές μπριζόλες και σουβλάκια μέχρι φρέσκες σαλάτες, χαλλούμι στην πίτα και μεζέδες στον κήπο, με τα πιάτα να φτιάχνονται καθημερινά από τα καλύτερα ντόπια υλικά. Ο νόστιμος μεζές με τα κρατικά, ορεκτικά ζεστά και κρύα και τις αλοιφές του συνοδεύεται πάντα αυτή την εποχή με παγωμενη μπίρα. Στο τέλος, το δείπνο στον κήπο ολοκληρώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ένα σπιτικό, δροσιστικό και νόστιμο παραδοσιακό, παγωμένο μαχαλεπί με παγάκια και τριαντάφυλλο.
(99558654, 22343447) Λεωφ. Αθηνας, Λευκωσία. Δ-Κ 18.00-23.00.

IMG_8613.jpg


Ταβέρνα Φόρσος, Λεμεσός
Η ταβέρνα Φόρσος, που δεσπόζει στο κέντρο του χωριού Μουταγιάκκα, μόνο λίγα λεπτά έξω από τη Λεμεσό, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, μίας και πρόκειται για μίαν από τις πλέον δημοφιλείς επιλογές για φαγητό. Για πάνω από 40 χρόνια, ο Φόρσος με φανατικό κοινό τόσο στην πόλη όσο και σε ολόκληρο το νησί συνεχίζει να μας σερβίρει τα νόστιμα πιάτα χειμώνα-καλοκαίρι. Αυτό αποδεικνύεται μάλιστα και από τις σημαντικές διακρίσεις που έχει αποσπάσει, με τελευταία τη βράβευσή της ως την «Καλύτερη ταβέρνα της Κύπρου», στα Cyprus Eating Awards 2020. Όσο δε για τον χώρο της, αυτός θα σε εντυπωσιάσει μεμιάς.
Έξω στην αυλή: Τον χειμώνα λοιπόν ο Φόρσος σε υποδέχεται σε ένα καλαίσθητο εσωτερικό, με τζάκι, ενώ το καλοκαίρι τα τραπέζια στρώνονται σε μια πανέμορφη -περιποιημένη και ταυτόχρονα χαλαρή- αυλή με φωτισμένα ελαιόδεντρα και αρωματικά, που μοσχοβολάνε τα βράδια. Εκεί ανάμεσα στα δέντρα και τα αρωματικά θα καθίσεις κάτω από τον έναστρο ουρανό και θα απολαύσεις γευστικά πιάτα και άψογη εξυπηρέτηση από τους ανθρώπους της ταβέρνας.

IMG_8610.jpg

Ο μεζές: Η ταβέρνα του φημίζεται για τα σωστά διαλεγμένα και πάντα ολόφρεσκα υλικά της. Εξ ου κι εδώ θα γευτείς την παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα στην καλύτερή της εκδοχή! Κάθε μπουκιά θα σε ταξιδεύει στα ξέγνοιαστα παιδικά σου χρόνια που απολάμβανες αυθεντικό και πεντανόστιμο φαγητό από τα χεράκια της γιαγιάς σου… Βάλε λοιπόν στα οπωσδήποτε τα σπιτικά λουκάνικα, την κρασάτη λούντζα αλλά και τις καλοψημένες σεφταλιές που μοσχομυρίζουν παράδοση, το χοιρινό μπέικον, τα καλοψημένα αρνίσια παϊδάκια, το συκωτάκι κοτόπουλου, καθώς επίσης και τα μανιτάρια. Όσο για το πιάτο που δεν μπορεί ποτέ να λείπει από το τραπέζι, φτιαγμένο με τη σπιτική συνταγή της μαμάς, είναι οι κεφτέδες που όλοι βάζουν ψηλά στη λίστα των προτιμήσεών τους. Το μενού του μεζέ συμπληρώνουν τα εποχιακά πιάτα, όπως χόρτα με αβγά, αλλά και το γλυκό, που δεν είναι άλλο από τους τραγανούς και σωστά μελωμένους λουκουμάδες!Ατού της ταβέρνας, είναι ότι οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες διατηρούν το δικό τους περιβόλι, από το οποίο προμηθεύονται τις πιο αγνές και ποιοτικές πρώτες ύλες που απογειώνουν τις μοναδικές παραδοσιακές συνταγές τους. Από τα ζαρζαβατικά μέχρι τις ελιές και το λάδι, όλα είναι προϊόντα σπιτικής παραγωγής!
(25329490) Αγίου Ελευθερίου, Μουταγιάκκα, Λεμεσός. Δ-Σ 19.00-24.00.

41323215_1927903443989976_2889742949816467456_n.jpg


Ταβερνάκι Φίλιππος, Στρόβολος

Το βραβευμένο με Cyprus Eating Awards 2021 στην κατηγορία Ταβέρνα και το 2023 στην κατηγορία Σουβλάκι είναι ένα αυθεντικό, παρεΐστικο ταβερνάκι, το οποίο θα εντοπίσεις σε μια πολύ γραφική γειτονιά του Στροβόλου. Σε ένα χώρο λιτό αλλά φιλόξενο, το Ταβερνάκι Φίλιππος υποδέχεται καθημερινά τους καλοφαγάδες της πρωτεύουσας και όχι μόνο!
Έξω στην αυλή: Η ταβέρνα πέρα από το πολύ φιλόξενο εσωτερικό της, διαθέτει και μία θαυμάσια αυλή, ιδανική για να αράξεις με την παρέα σου τους καλοκαιρινούς μήνες. Εξάλλου, πλέον η αυλή του Φίλιππου αποτελεί ένα από τα πιο κλασικά σημεία καλοκαιρινής παρεΐστικης συνάντησης στη Λευκωσία.

6_1.jpg


Ο μεζές: Εδώ λοιπόν θα απολαύσεις πλούσιο μεζέ, αποτελούμενο από πολλά νόστιμα πιάτα, εποχικά και κλασικά, όλα φτιαγμένα με πολύ μεράκι, τον οποίο θα συνοδεύσεις με παγωμένη μπιρίτσα, ουζάκι ή φίνο κυπριακό κρασί σερβιρισμένο σε καράφα. Στο Ταβερνάκι Φίλιππος οι πρώτες ύλες είναι όλες φρέσκες, τα προϊόντα εποχής, οι γεύσεις καθαρές και οικείες, και οι συνταγές απλές αλλά πολύ νόστιμες. Δοκίμασε από ψαρονέφρι σχάρας με ρίγανη και λαχταριστή μπριζόλα στα κάρβουνα, μέχρι βοδινό συκώτι και σαλιγκάρια γιαχνί, ζουμερή σούβλα αρνί και αρνίσια σουβλάκια μαριναρισμένα σε σουμάκι, που τα σερβίρει με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, ντομάτα και μαϊντανό. Ωστόσο, τα καλοκαίρια, ο ξυλόφουρνος της αυλής ετοιμάζει οφτό κλέφτικο λουκούμι, το οποίο μπορείς να απολαύσεις σε ένα από τα φιλόξενα τραπεζάκια του ή ακόμα και να το πάρεις στο σπίτι σου (μέσω delivery ή take away). Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα γλείφεις τα δάχτυλά σου με όσα φτιάχνει, γιατί είναι της ώρας, καλομαγειρεμένα και όσα μπαίνουν στα κάρβουνα ψήνονται από μάστορα του είδους.
(22316307, 99407767) Δήμητρας 2ΑΒ, πάροδος Σταδίου, Στρόβολος, Λευκωσία.
Facebook: Ταβερνάκι Φίλιππος
Instagram: taverna_filippos

416049989_751199477030161_4791863570373272093_n.jpg

Ταβερνείο Το Ιστορικόν, Άγιος Δομέτιος  
Στον ιστορικό πυρήνα του Αγίου Δομετίου, σε μια γραφική τοποθεσία θα βρεις ένα μικρό ταβερνείο. Το αυθεντικό αυτό ταβερνάκι άπλωσε τα τραπεζάκια του στον ανανεωμένο εξωτερικό του χώρο, και σε περιμένει για να σου σερβίρει νόστιμη κυπριακή κουζίνα.
Έξω στην αυλή: Το Ιστορικόν, θα λέγαμε είναι όνομα και πράγμα αφού αγαπάει τα παλιά, vintage αντικείμενα κι έχει φτιάξει μία κουκλίστικη αυλή, με λαμπάκια για να φωτίζουν τις όμορφες νύχτες σου που θα βρεθείς εκεί. Ξύλινα τραπέζια και καρέκλες, σε ένα εξωτερικό χώρο που θυμίζει τις παλιές μας γειτονιές τα καλοκαίρια. Εκεί, θα βρεθούμε ξανά στη δροσιά των καλοκαιρινών βραδιών της πρωτεύουσας για να γευτούμε νόστιμα και καλοφτιαγμένα πιάτα.

372916599_681386340678142_7663653163769287060_n.jpg

Ο μεζές: Ο πληθωρικός μεζές κλέβει τις εντυπώσεις. Η αρχή γίνεται με δροσερή και φρεσκοκομμένη σαλάτα, αγαπημένη ταχίνι, τζατζίκι, ένα ιδιαίτερο χούμους από παντζάρι και πρόβειο 100% χαλλούμι. Η συνέχεια περιλαμβάνει εκλεκτά μεζεδάκια της κυπριακής γαστρονομίας και δεν θα μπορούσε να λείπει βέβαια το λουκάνικο και το μανιτάρι. Ετοιμάσου να δοκιμάσεις ένα ξεχωριστό πιάτο τραχανοκεφτέδες με μαρμελάδα μοσφίλου, σκιουφιχτά με μανιτάρια και χοιρινό με κολοκάσι και σάλτσα από μόσφιλα που θα γλύφεις τα δάκτυλά σου και ρόκα με αβγά. Μία πολύ δημιουργική εκδοχή του μεζέ που περιλαμβάνει και πρώτης ποιότητας κρεατικά: σουβλάκι, σεφταλιά, φρέσκες τηγανιτές πατάτες, χοιρινή πανσέτα και μπούτι κοτόπουλο. Μάθαμε πως το Ιστορικόν φτιάχνει και απίστευτα γλυκά που ολοκληρώνουν αυτό το λουκούλειο δείπνο υπερπαραγωγή. Παράλληλα, μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα στις επιλογές των πιάτων σχάρας για να προσθέσεις στον μεζέ σου ή όχι όπως τα αρνίσια παϊδάκια, το βοδινό συκώτι, τον παστουρμά, το συκωτάκι κοτόπουλο με κουμανταρία και πολλές άλλες εκλεκτές γεύσεις. Καθημερινά, η κουζίνα φτιάχνει και νόστιμα πιάτα ημέρας για τα οποία μπορείς να ενημερωθείς από τους σερβιτόρους ή την ιστοσελίδα του μαγαζιού ΕΔΩ και να τα επιλέξεις ή να φας νόστιμη μοσχαρίσια σμπαλομπριζόλα από Κύπρο, Ιρλανδία και Αμερική καθώ και εξαιρετική ποιότητας t-bone kai picanha. Στο μενού θα βρεις πολλές επιλογές από λευκά, κόκκινα και ροζέ κρασιά, κυπριακά και ελληνικά αλλά και κρασί σε καράφα για όλη την παρέα. Η παγωμένη μπίρα επιβάλλεται αυτή την περίοδο, ειδικά με το κλέφτικο κάθε Τρίτη ή δροσιστικά ποτά αλκοολούχα και μη που θα βρεις στην κάρτα του μενού του ταβερνείου. Σημείωσε πως πλέον το Ιστορικόν ανοίγει και τις Δευτέρες για όμορφες βραδιές στην αυλή του.
(22780555) Μάρκου Δράκου 5, Άγιος Δομέτιος. Δ-Σ 17:30-00:30.
Κάνε κράτηση τηλεφωνικώς ή διαδικτυακά, μέσω της ιστοσελίδας (κλικ εδώ).
Facebook: Ταβερνείο Το Ιστορικόν
Instagram: taverneio_to_istorikon

DSC_0045.width-800.jpg

Τζόγιας, Πάφος
Ένας χώρος που θυμίζει κάτι από τα παλιά έρχεται από την Πάφο, αυτή την φορά σε μία όμορφη πλατεία. Εκεί αμέσως ξεχωρίζουν τα καρό τραπεζομάντιλα, η παρεΐστικη ατμόσφαιρα, τα μεζεδάκια ελληνικής κουζίνας και διάφορα στη σχάρα. Κάπως έτσι θα περιγράφαμε τη "φάση" στου Τζόγια. Το ταβερνάκι που βρίσκεται σε μία όμορφη γειτονιά στο κέντρο της Πάφου, δίνοντας μας μία καλή αφορμή να πάμε ως εκεί.
Έξω στην αυλή: Τα καλοκαίρια μάλιστα ο Τζόγιας βγάζει τα τραπεζάκια εκτός, στήνοντας το τέλειο σκηνικό για ωραιότατα φαγοπότια, με φόντο την πλατεία Λωζάνης! Τον χειμώνα δε, το σκηνικό μεταφέρεται εντός, στο ζεστό εσωτερικό, με τη μοντέρνα και πολύ γουστόζικη διακόσμηση, που ξεχωρίζει τόσο για το φωτισμό όσο και για την αρμονία που αποπνέει. Από νωρίς το βράδυ τα τραπέζια του τίμιου μεζεδοπωλείου στο κέντρο γεμίζουν με κόσμο. Παρέες και ζευγαράκια αράζουν στις καρέκλες στο πεζοδρόμιο, και απολαμβάνουν νόστιμα πιάτα, που σε ταξιδεύουν σε ελληνικό νησί. Το μόνο βέβαιο είναι ότι άπαξ και πας σίγουρα θα ξαναπάς.

DSC_0158.width-800.jpg

Το φαγητό: Εδώ λοιπόν η παρέα θα τσιμπολογήσει κεφαλοτύρι σαγανάκι, πολίτικη σαλάτα, φάβα και γαύρο μαρινάτο, κολοκυθοκεφτέδες, γνήσιο και παραδοσιακό σπετσοφάι πηλιορείτικο, στραπατσάδα και μπεκρή μεζέ! Ακόμα θα μοιραστεί κοντοσούβλι, κοκορέτσι, οβελία και κεφαλάκι. Στη σχάρα θα μπουν μπριζόλες (μοσχαρίσια, χοιρινή), παϊδάκια, πανσέτα, μπιφτέκι, λουκάνικο, φτερούγες κοτόπουλου αλλά και τσιπούρα. Αν όμως χρειάζεσαι συστάσεις, προτείνουμε να δοκιμάσεις οπωσδήποτε το ελληνικό κεμπάπ (γιαουρτλού) και το μαλακό σουβλάκι (χοιρινό και από κοτόπουλο, τα οποία σερβίρονται στο ξυλάκι). Από τα μαγειρευτά, μη χάσεις τον κόκορα παστιτσάδα και τον μπακαλιάρο σκορδαλιά! Ρώτησε όμως και για τη σούπα της ημέρας, μπορεί να πετύχεις τον θεϊκό τραχανά! Οι ολόφρεσκες τηγανητές πατάτες δεν πρέπει να λείπουν από κανένα τραπέζι. Στα συν και το κερασμένο μπουκάλι νερό που έρχεται σε κάθε τραπέζι, καθώς επίσης και οι επιλογές σε κρασιά και οινοπνευματώση (τσίπουρο, ούζο, ζιβανία, ρακί).
(26220922) Κώστα Γεωργίου 28, Πλατεία Μάρκου Δράκου Λοζάνης, Πάφος.
Facebook: Τζόγιας - Όλα στη σχάρα
Instagram: Τζόγιας - Όλα στη σχάρα

ΣΙΔΕΡΑΔΙΚΟ 2.jpg

Το Σιεράδικο, Λάρνακα
Ένας ιδιαίτερος χώρος είναι και το Σιεράδικο στην πόλη της Λάρνακας που θα το αγαπήσεις με την πρώτη σου επίσκεψη. Πρόκειται άλλωστε για έναν άκρως παραδοσιακό χώρο με ξεχωριστή διακόσμηση, ένα ψηλοτάβανο εσωτερικό χώρο, με ξύλινες δοκούς, με μία εντυπωσιακή καμάρα, ζεστή ατμόσφαιρα και παραδοσιακή διακόσμηση. Εκεί, θα ζήσεις την κυπριακή φιλοξενία, δίπλα στη ζεστασιά της ξυλόσομπας τον χειμώνα, που θα σε ταξιδέψει σε μια άλλη εποχή που τόσο μας έχει λείψει.
Έξω στην αυλή: Τα καλοκαίρια η μαγεία συνεχίζεται αφού το Σιεράδικο βράζει τραπεζάκια έξω για να μας υποδεχθεί στο πλακόστρωτο πεζοδρόμιο της πόλης και στην όμορφη αυλή του. Μία διαρρύθμιση που αποπνέει ένα ρομαντισμό που μας ταξιδεύει σε άλλες, όμορφες εποχές που καθόμασταν τα καλοκαίρια στις αυλές μας για φαγητό.

ΣΙΔΕΡΑΔΙΚΟ 4.jpg


Το φαγητό: Θα γευτείς τα πιο εύγευστα ορεκτικά, τους σπιτικούς κυπριακούς μεζέδες και τα φημισμένα μαγειρευτά πιάτα. Εξάλλου, πρόκεται για ένα κυπριακό μεζεδοπωλείο από τα λίγα, που φιλοξενείται σε ένα περιβάλλον απόλυτα ταιριαστό και με ποικιλία στα φαγητά που σου προσφέρει. Οι εύγευστοι μεζέδες και μερίδες σε κυπριακό χρώμα σε χορταίνουν με το παραπάνω.Το πολύ φιλικό και εξυπηρετικό προσωπικό του Σιεράδικου και η ομορφιά που αποπνέει ο χώρος είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του.
Ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την εμπειρία των επισκεπτών, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, προσφέρει ζωντανή μουσική από τους Έλενα Γρηγορίου και Γιώργο Γενακρίτη στο τραγούδι!
(99 314723) Παύλου Βαλσαμάκη 14-16, 6026 Λάρνακα.
Facebook: Το Σιεράδικο

ΣΤΕΝΟΡΥΜΙ 1.jpg

Το Στενορύμι, Αγλαντζιά
Η πολύ αγαπημένη και δημοφιλής ταβέρνα Στενορύμι, βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού πυρήνα της παλιάς Αγλαντζιάς και διαθέτει μια όμορφη αυλή, ιδανική για να περάσεις και φέτος τα καλοκαιρινά σου βράδια παρέα με τους φίλους και την οικογένεια σου. Αποτελεί μια από τις πιο καλές επιλογές για όσους επιλέγουν να μείνουν στην πόλη και να απολαύσουν παραδοσιακό φαγητό σε ένα ήρεμο και πανέμορφο περιβάλλον. Η επιλογή ενός δροσερού πότου όπως είναι η μπίρα σε συνδυασμό με νόστιμο φαγητό που περιλαμβάνει μεζέδες και οφτό με live μουσική θα σε αφήσει ευχαριστημένο και είμαστε σίγουροι πως θα θέλεις να πηγαίνεις πιο συχνά.
Έξω στην αυλή:
Μία απρόσμενη αυλή σε περιμένει στην πλακόστρωτη πλατεία της Αγλαντζιάς, σε ένα καλά "κρυμμένα" απάχικο ταβερνάκι, όπως το αγαπημένο μας Στενορύμι. Το ιδιαίτερο και παρεΐστικο ταβερνάκι που αναδεικνύεται σε νούμερο ένα προορισμό όταν αναζητάς εύγευστο φαγητό, παρέα με ούζο, ρετσίνα, τσίπουρο ή και ζιβανία, σε καλές τιμές διαθέτει ένα φιλόξενο περιβάλλον! Η δε πανέμορφη και δροσερή αυλή του, στην οποία σε υποδέχεται τα καλοκαίρια, σε βοηθά να ξεφύγεις από τους έντονους ρυθμούς της πόλης, απολαμβάνοντας το δροσερό αεράκι της πρωτεύουσας! Μία αυλή που σε παραπέμπει σε άλλες πιο όμορφες, νοσταλγικές εποχές, με όμορφα λαμπάκια να φωτίζουν τον χώρο που δημιουργούν μία πολύ ξεχωριστή ατμόσφαιρα περιστοιχισμένη από ψηλά δέντρα.

ΣΤΕΝΟΡΥΜΙ 3.jpg

Ο μεζές: Το Στενορύμι φημίζεται για τις χορταστικές μερίδες του. Εδώ θα βρεις φυσικά επιλογές στα κάρβουνα, δεν λείπουν όμως και τα μαγειρευτά, οι σαλάτες και τα διάφορα συνοδευτικά όπως οι ολόφρεσκες κυπριακές πατάτες. Ιδανική πρόταση, πέρα από τον πλούσιο και νόστιμο μεζέ τους, αποτελούν και τα διάφορα σχάρας στα οποία περιλαμβάνονται πιάτα όπως μαλακό σουβλάκι χοιρινό και κοτόπουλο, μυρωδάτες σεφταλιές, χαλλούμι, μανιτάρια, συκωτάκια κοτόπουλου και λαχταριστά παϊδάκια κρασάτα που θα σε κάνουν να γλείφεις και τα δάκτυλά σου. Στα οπωσδήποτε που πρέπει να δοκιμάσεις σημείωσε και τη σπεσιαλιτέ τους, που είναι τα κρασάτα παϊδάκια, τα οποία ετοιμάζονται με τη συνταγή που οι ιδιοκτήτες έμαθαν από τον παππού τους. Πρωταγωνιστής ωστόσο του καλοκαιριού είναι το οφτό κλέφτικο που ψήνεται σε φουρνί και σερβίρεται με πατάτες, πουργούρι και κάππαρη. Κάνε την κράτησή σου την Παρασκευή ή το Σάββατο για να ακούσεις και λαϊκή πενιά.
(22876543) Κυριάκου Καραολή 3, Αγλαντζιά, Λευκωσία. Δ-Σ 18:00-23:00.
Facebook: Το Στενορύμι

Σχετικά

Ατζέντα
June 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close